De peiling werd gehouden nadat Harris was voorgedragen als vice-president: na meer dan drie jaar Donald Trump willen de Democraten “Amerika verenigen”. Op hun partijcongres hebben ze de mogelijkheid om eenheid te tonen. Het evenement wordt gedomineerd door Corona – en de eerste onderzoeken zien dat Joe Biden’s voorsprong afneemt. Volgens een nieuwe peiling heeft president Donald Trump minder dan drie maanden voor de Amerikaanse verkiezingen een inhaalslag gemaakt. De voorsprong van zijn rivaal van de Democraten, Joe Biden, is sinds juni aanzienlijk gekrompen, meldde de tv-omroep CNN zondag (lokale tijd). Het stembureau SSRS ondervroeg tussen 12 en 15 augustus 1108 kiezers.

De peiling werd gehouden nadat Biden afgelopen dinsdag aankondigde dat hij senator Kamala Harris als tweede kandidaat had gekozen. 50 procent van de ondervraagde kiezers zei dat ze Biden en Harris wilden steunen. 46 procent stemde op Trump en zijn Vice Mike Pence. Ter vergelijking: begin juni gaf 55 procent van de enquête aan Biden te steunen. Trump was slechts 41 procent. Dat is interessant. In 15 zogenaamde swing states, waarin de meerderheid van het electoraat blijft veranderen, staan ​​Biden en Trump tegenover elkaar (49 tot 48 procent). De website FiveThirtyEight, die talloze enquêtes evalueert en gemiddeld maakt, ziet momenteel Biden met 51 procent van de stemmen in het hele land, Trump met 43 procent.

Nationale enquêtes hebben een beperkte informatieve waarde vanwege het ingewikkelde stemsysteem in de VS. Voor een overwinning is niet een meerderheid van de electorale stemmen, maar een meerderheid van 270 kiezers uit de staten doorslaggevend. Trump wist in 2016 verrassend genoeg de drie swing-states Pennsylvania, Michigan en Wisconsin te winnen. Zelfs als hij er dit jaar twee zou verliezen, zou hij genoeg kiezers hebben – op voorwaarde dat hij alle andere staten kan vasthouden waarin hij in 2016 heerste. De peiling valt samen met de start van de conferentie van de Democratische Partij, waarop Joe Biden officieel wordt gekozen als presidentskandidaat. Vanwege de coronapandemie zal het vierdaagse evenement grotendeels online en via videoconferenties plaatsvinden en niet zoals oorspronkelijk gepland met duizenden afgevaardigden en tienduizenden gasten in Milwaukee, Wisconsin. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eigen programma voor de komende dagen aangekondigd met optredens in verschillende staten. Op maandag (18:00 uur CEST) begint het feestcongres met werkvergaderingen – alleen ’s avonds (lokale tijd / vanaf 3:00 uur CEST) wordt het programma twee uur lang uitgezonden. Zo zou het de volgende dagen moeten doorgaan. Voormalig First Lady Michelle Obama en voormalig senator en Biden’s belangrijkste rivaal, Bernie Sanders, zullen beginnen. Ook gouverneurs Gretchen Whitmer (Michigan) en Andrew Cuomo (New York), die naam maakten in de Corona-crisis, mogen zich uitspreken. Woensdag staan ​​ex-president Barack Obama en Biden’s vice-kandidaat Kamala Harris op het programma. Het hoogtepunt is de toespraak van Biden op donderdagavond (vrijdagochtend CEST), die hij van plan is te houden in de Amerikaanse staat Delaware. Het motto van de nominatieconventie is “Uniting America” ​​- niet alleen sprekers op podia, maar ook gewone Amerikanen mogen gezien worden. Na een zwaarbevochten race voor de presidentskandidatuur is het aan de Democraten om ondanks de ongunstige omstandigheden die door de pandemie zijn veroorzaakt, eenheid tegen Trump te tonen. Mocht Biden op 3 november winnen van de zittende Republikeinse partij, dan zou Kamala Harris de eerste vrouw en zwarte zijn die als vice-president zou dienen. Biden was de plaatsvervanger van Barack Obama tijdens beide ambtstermijnen. Naast Obama zijn ook ex-president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary te horen op de nominatiepartijconferentie. Was deze tekst over het onderwerp van de Democratische Conventie interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *