Politici en acteurs als kinderhandelaars: aanhangers van Donald Trump verspreiden al jaren de complottheorie QAnon. Ze geloven dat het land wordt geïnfiltreerd door een kring van prominente kindermisbruikers. De Amerikaanse president heeft geen probleem met de supporters, integendeel. De grote “Q” is hun handelsmerk: de aanhangers van een complottheorie veroorzaken nu opschudding tot ver buiten de grenzen van de VS. Ze zijn echter vooral vaak aanwezig bij demonstraties voor en bij verkiezingscampagne-evenementen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze verschijnen met geschikte T-shirts en posters of houden de uitgesneden letter “Q” omhoog.

Het was alleen door Trump, zijn optredens en vooral zijn posts op Twitter dat een gecompliceerd en diepzinnig verhaal over zijn oorsprong in forums die weinig aandacht hadden en de rand van sociale media, het grote publiek bereikte. Dat is interessant. De Amerikaanse president heeft daar zelf geen probleem mee. Hij wil geen afstand nemen van zijn volgelingen, die het absurde verhaal verspreiden. “Ik begrijp dat ze me erg aardig vinden, en dat waardeer ik”, zei de Amerikaanse president woensdagavond tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Hij weet niet veel over de beweging. Maar hij hoorde dat het steeds populairder werd. En: “Ik heb gehoord dat het mensen zijn die van ons land houden.”

Het begon allemaal in oktober 2017: een gebruiker genaamd Q sprak op het anonieme internetforum 4chan. Zijn berichten verspreidden zich vervolgens op andere fora en vervolgens ook op de grote sociale media, op Facebook, Twitter en Youtube. Gebruikers stellen bijna oneindige en constant nieuwe individuele stukken samen om de obscure complottheorie QAnon te creëren. Q staat voor de onbekende gebruiker, “Anon” voor anoniem. De kern van de theorie: in de VS zouden een heimelijk opererende ring en medewerkers van het Amerikaanse overheidsapparaat moeten werken om president Trump omver te werpen. Aanhangers beweren ook dat politici en beroemdheden van de Democratische Partij zijn behandeld met hormonen die zijn gemaakt uit het bloed van kinderen. Deze groep zou ook fungeren als “seksring” en verhandelde kinderen. Beroemdheden als voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton, acteur Tom Hanks en regisseur Steven Spielberg worden genoemd als leden. Samenzweringstheorieën zijn niets nieuws in de VS. Bovendien is het hele politieke spectrum hier vatbaar voor, zegt Joseph Uscinski, politicoloog aan de Universiteit van Miami en deskundige op dit gebied, in een interview met onze redactie. Was deze tekst over de VS interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *