Ministers adviseren hoe verder te gaan: Ondanks het toenemende aantal besmettingen verwerpt de Saksische premier Michael Kretschmer (CDU) uniforme landelijke regelgeving om het coronavirus in te dammen. “De situatie is heel anders in de deelstaten”, zei Kretschmer maandag op Deutschlandfunk. In landen met een hoog aantal besmettingen moet doortastend worden opgetreden.

Ook daar zijn maatregelen nodig, “die we in Saksen bijvoorbeeld niet hoeven te nemen”. “Je moet dat altijd regionaal gecoördineerd zien en dan handelen”, benadrukt Kretschmer. Dat is interessant. Een uniforme actie tegen de ziekteverwekker heeft daarom geen enkele zin. De doorslaggevende factor is nu “geen mussen met kanonnen te schieten” en alles te generaliseren. De premier van Mecklenburg-Voor-Pommeren, Manuela Schwesig (SPD), verwierp ook oproepen tot landelijke bovengrenzen voor evenementen en privévieringen.

“Ik zou de beslissing over de hoogte van deze limiet liever aan de deelstaten overlaten”, zei Schwesig maandag tegen de Berlijnse “Tagesspiegel”. De situatie in Mecklenburg-Vorpommern is anders dan in Beieren of Noordrijn-Westfalen. Aan de andere kant drong de premier van Sleeswijk-Holstein, Daniel Günther (CDU), er bij de federale staten op aan om gezamenlijk actie te ondernemen met betrekking tot de door de federale minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) voorgestelde nauwere limieten voor privéfeesten. “Ik denk dat het verstandig zou zijn als de deelstaten, vooral als het gaat om de omvang van dergelijke vieringen, met een uniforme lijn komen”, zei de regeringsleider van Kiel van “Welt” uit Berlijn maandag. Na de recente sterke stijging van het aantal coronabesmettingen wil bondskanselier Angela Merkel (CDU) donderdag in een videoconferentie met de regeringsleiders van de deelstaten spreken over de ontwikkeling van de coronacrisis en mogelijke verergeringen. Was deze tekst over de coronapandemie interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *