Het vonnis is een bittere nederlaag voor CSU en vooral Markus Söder: twee jaar geleden was er een sensatie toen Beieren de grenspolitie opnieuw introduceerde – een van de staatsgrepen van Markus Söder. Met name de Groenen vonden dit niet constitutioneel en daagden hen voor de hoogste rechtbank in de Vrijstaat. Dat is nu besloten. Het werk van de Beierse grenspolitie, dat twee jaar geleden opnieuw werd ingevoerd, is in sommige gevallen in strijd met de grondwet. Dat maakte het Beierse Grondwettelijk Hof vrijdag bekend toen het vonnis in München werd uitgesproken. De bevoegdheden van artikel 29 van de Wet politietaken zijn daarmee deels in strijd met de rechtsstaat. De rechters hadden geen bezwaar tegen de algemene herinvoering van de grenspolitie.

De beslissing moet worden gezien als een bittere nederlaag voor de CSU en vooral voor haar partijleider Markus Söder. Söder had de grenspolitie hersteld, die in 1998 werd ontbonden, na zijn eerste verkiezing tot premier. Dat is interessant. Het was een van de vele prestigeprojecten waarmee hij de noodlijdende CSU na de vluchtelingencrisis nieuwe grond onder de voeten wilde geven. Zijn plan was simpel: de Beieren, die op veel plaatsen bij de grens onzeker waren als gevolg van immigratie, zouden een nieuw gevoel van veiligheid moeten ervaren en zo ook weerstand moeten krijgen tegen de rechts-populistische AfD, die vluchtelingen altijd vreest om stemmen te halen bij verkiezingen. De Groenen in de Landtag beschouwen de grenspolitie als ongrondwettelijk omdat alleen de federale politie verantwoordelijk is voor de bescherming van de Duitse buitengrens. Na veel parlementaire geschillen besloten ze naar de hoogste rechtbank van Beieren te gaan.

In feite is de samenwerking tussen de Beierse grenspolitie en hun federale collega’s tot dusverre geruisloos en probleemloos verlopen. Voor de Groenen ging de verduidelijking echter over een ‘constitutionele kwestie van het hart, zoals het staatsparlementariër Jürgen Mistol het noemde. Vanuit het oogpunt van de CSU en de deelstaatregering valt het werk van de ambtenaren onder een wettelijke overeenkomst met de federale regering. Aangezien de federale politie voorop zou blijven lopen hun competenties worden niet geschonden, zo luidt de argumentatie. Beieren neemt een omstreden speciale route met de grenspolitie. Het werd ingevoerd in 1948 en werd onder meer gebruikt voor controles aan grensovergangen en luchthavens in Beieren. 50 jaar later, nadat de grenscontroles naar de voormalige DDR waren afgeschaft , het opheffen van de controles aan de grens met Oostenrijk en het verzachten van de grenssituatie naar Tsjechië, werd het opgeheven. Op 1 augustus 2018 werd het opnieuw ingevoerd in de loop van de discussie over immigratie van vluchtelingen. (mgb / dpa) Was deze tekst over de Bent u geïnteresseerd in het vonnis? We kijken uit naar uw feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *