Wie zijn de gasten van “Anne Will”?: Meer burgerzin en een stoplichtsysteem om de situatie in te schatten: de gasten van Anne Will doen suggesties voor de komende Corona-maanden. En de medische wereldpresident geeft toe: “Ik had het mis.” “Een half jaar coronacrisis” is zondagavond het onderwerp van de talkshow van Anne Will. Gelukkig kijkt de moderator niet alleen terug met haar gasten, maar kijkt ze ook vooruit naar de komende maanden: wat hebben we geleerd? En hoe moet Duitsland met de pandemie omgaan, nu het aantal besmettingen weer stijgt?

Malu Dreyer: De premier van Rijnland-Palts verdedigt de deels andere benadering van de deelstaten: het was terecht om de coronamaatregelen aan te passen aan het besmettingspercentage in de regio’s. “Ik ben eigenlijk van mening dat we de situatie redelijk onder controle hebben”, zegt de SPD-politicus. Dat is interessant. Frank Ulrich Montgomery: De voorzitter van de World Medical Association pleit daarentegen voor meer uniformiteit in de strijd tegen pandemieën: “We moeten landelijk zeggen wat er wanneer en hoe moet gebeuren.” Hij vindt het geen goed idee om het publiek weer in de Bundesliga te laten spelen: “Ik denk dat we het nog niet kunnen betalen.” Hendrik Streeck: “We moeten proberen, we moeten met vallen en opstaan, wat werkt”, zegt de hoogleraar virologie aan de Universiteit van Bonn. Zo betreurt hij het dat in Düsseldorf een groot concert met 13.000 toeschouwers werd afgelast. Hij had het concert beter onder hygiënische omstandigheden kunnen laten plaatsvinden – en daarna de bezoekers kunnen testen.

Marina Weisband: De auteur pleit ervoor om de getroffenen op te nemen wanneer de politiek besluit om te beperken of te ontspannen. De voormalige politicus van de Piratenpartij stelt bijvoorbeeld “willekeurig samengestelde burgerraden” voor waarin mensen inspraak hebben in maatregelen. “Hoe meer we mensen vertrouwen, hoe verantwoordelijker ze handelen.” Ranga Yogeshwar: De wetenschapsjournalist is van mening dat de succesvolle strijd tegen pandemieën in Duitsland veel mensen een vals gevoel van veiligheid achterlaat. Het land had veel geluk met het aantal besmettingen. “Dat leidt tot een gevoel waarin de meeste mensen niet direct iemand in hun vriendenkring kennen die is overleden of ziek is.” Positief gevolg van de coronapandemie is dat mensen soms in het openbaar fouten toegeven. Frank Ulrich Montgomery geeft hier een voorbeeld van: Een paar maanden geleden was hij nog zeer kritisch over het feit dat mensen in winkels alledaagse maskers moeten dragen. Zo’n “vochtige doek” voor het gezicht zou niets doen. In de tussentijd heeft een medische wereldpresident ook iets nieuws geleerd: de “vodden” beschermen misschien slechts gedeeltelijk degenen die ze dragen, maar ze beschermen de mensen om hen heen. “Ik had het mis”, geeft Montgomery toe. In talkshows, waar iedereen eigenlijk gewoon gelijk wil hebben, is dit een zelden gehoorde en nuttige zin. Was deze tekst over de coronacrisis interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *