We merken het om ons heen: het wordt kouder en de nachtvorst doet zijn intrede. Elektrische scooters zijn, net zoals scooters op brandstof, geen liefhebbers van kou. In deze blog vind je 5 tips om je elektrische scooter deze winter in topconditie te houden. Lees snel verder.

1. Ontkoppel de batterij

De kans is groot dat je in de winter minder gebruikmaakt van je elektrische scooter. Dit in combinatie met het koude weer zorgt ervoor dat de batterij sneller gaat afladen. Het is belangrijk om de batterij te ontkoppelen wanneer je de scooter voor een langere tijd niet gebruikt. Zet de batterij eventueel op een druppel-lader of neem hem mee naar binnen. Hiermee voorkom je, vooral bij strenge winterdagen, dat de levensduur van de batterij wordt aangetast. 

2. Check de lampen

Controleer bij het opstarten en uitrijden altijd eerst de lampen. Door het koude weer kunnen deze het sneller laten afweten. Het is natuurlijk belangrijk dat jijzelf en je acties op de weg goed zichtbaar zijn voor de andere weggebruikers. Controleer daarom altijd nog even de lampen voor vertrek.

3. Houd de scooter goed schoon

In de koude maanden ligt er vaak pekel op het wegdek. Deze pekel kan roestvorming veroorzaken op je elektrische scooter. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je scooter goed schoon te houden. Dit doe je door deze af te spoelen met water. Gebruik hiervoor nooit hoge druk.

4. Volg het accu-winterprincipe

Bij koud weer kan het voorkomen dat er een rood lampje boven in het dashboard brandt. Dit is een waarschuwing dat de accu van de elektrische scooter koud is. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met het accu-winterprincipe. Dit houdt in dat je bij temperaturen onder de 15ºC graden de scooter tijdens het stallen altijd aan de lader moet zetten. Op deze manier kan de ingebouwde accuverwarming de batterij verwarmen.

5. Controleer de bandenspanning

Winter en kou zorgen ervoor dat de bandendruk wat sneller gaat lossen. Check daarom regelmatig even de bandenspanning. Je kunt dit bij de meeste tankstations doen. Op te zachte banden rijden vergroot de kans op een ongeluk. Zachte banden maken namelijk minder contact met het wegdek, waardoor de band minder grip en een slechtere wegligging heeft.

Ook niet vergeten: de scooterverzekering

Elektrische scooters hebben geen aparte verzekering. Met de scooterverzekering zijn alle scooters goed verzekerd, ook als deze op elektriciteit rijden. In Nederland is een WA scooterverzekering voor alle scooters verplicht. Met een scooterverzekering hoef je je geen zorgen te maken over diefstal of schade veroorzaakt door anderen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *