De badkamer is een ruimte dagelijks en intensief gebruikt wordt. Het is bij de meeste gezinnen ook de ruimte waar ongemerkt het meeste water wordt verbruikt. Daarnaast is de badkamer een grootverbruiker van energie. Het is dus een ideale plek om de milieu impact van je huis te verminderen. Met als belangrijkste doel een comfortabele badkamer met een efficiënt energie- en waterverbruik.

Duurzame badkamer

Duurzaamheid in de badkamer begint altijd bij het ontwerp en is in elke complete badkamer toe te passen. De ventilatie is een belangrijk onderwerp in de badkamer. Door de enorme hoeveelheid water en stoom is het de vochtigste ruimte van het huis. Een goede ventilatie van de ruimte is daarom belangrijk. Een verkeerde materiaalkeuze kan leiden tot schimmels wat slecht is voor de gezondheid en materialen. Glas en keramische tegels zijn over het algemeen de beste keuze voor de badkamer. Ze zijn goed te onderhouden en schoon te houden en niet gevoelig voor vocht. Zorg bij het ontwerp voor goede ventilatiemogelijkheden. Een open raam al dan niet op kierstand is ideaal. Is dit onvoldoende, breng dan een goed functionerend ventilatiesysteem aan. Goede ventilatie zorgt er ook voor dat het vocht niet in de rest van het huis komt en daar voor problemen gaat zorgen. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Kies daarom voor een badkamer die bestaat uit duurzame materialen. En dat hoeft niet ten koste te gaan van het comfort wat je wenst. Want duurzamer is niet altijd duurder. Zo is veel hoogwaardig materiaal, zoals tegels of hout, recyclebaar en kun je kiezen voor LED verlichting.

Bespaartips

• De makkelijkste maar minst aantrekkelijke tip: Douche korter. Als alle gezinsleden een paar minuten per keer minder douchen, bespaar je op jaarbasis al snel duizenden liters water en scheelt energieverbruik.  

• Ga liever douchen dan in bad. Het kost ongeveer 120 liter water om een bad te vullen. Dit is 3x zoveel als bij een warme douche!

• Maak gebruik van een grijswatersysteem waarmee je douchewater gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. 

• Kies voor LED verlichting. Met deze lamp kies je voor de zuinigste optie. Ten opzichte van een gloei- en spaarlamp, bespaar je veel op de energiekosten.

• Installeer slimme kranen.  Deze kranen hebben een spaarstand. Ze zijn niet in één beweging open te zetten. Je krijgt een vollere straal met minder water. Dat scheelt veel water.

• Gebruik biologische schoonmaakmiddelen. Bedenk altijd wat er met het water wegstroomt als het de badkamer verlaat. Kies daarom altijd voor biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten. Er zijn tegenwoordig biologische schoonmaakproducten op de markt. Hiermee maak je jouw sanitair goed schoon, maar belast je het milieu niet al te zwaar.

Meer weten over een betaalbare duurzame badkamer?

Ben je ook op zoek naar een betaalbare duurzame badkamer? Onze specialisten staan voor je klaar en helpen je verder zodat je een complete badkamer vindt die helemaal past bij jouw wensen en eisen. Maak snel een afspraak bij een Sani4all winkel bij jou in de buurt.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *