Transpireren is een natuurlijk lichaamsproces, het is een manier van het lichaam om af te koelen. Daarom is het ook normaal dat u meer zweet als het buiten warm is. Er is wel een verschil in de hoeveelheid die mensen zweten; de een zweet meer dan de ander. Het heeft ook een beetje te maken met de activiteiten die u dagelijks uitvoert. Bij een actieve dag vol met beweging en sport maakt uw lichaam meer zweet aan dan een dagje op de bank. Heeft u last van overmatige zweet aanmaak, en wilt u weten hoe u dit kan verminderen? De volgende tips gaan u helpen!

Wat is overmatig zweten?

We weten dat zweten heel normaal is, maar wanneer dit als onaangenaam wordt ervaren wordt het overmatig zweten genoemd. Er zijn een aantal symptomen waaraan u overmatig zweten kunt herkennen. Het hoofdkenmerk is het hebben van veel zweetproductie terwijl u zich nauwelijks inspant. Hierdoor kunnen er vochtplekken in uw kleding ontstaan en kan er een onaangename geur ontwikkelen. U kunt over uw hele lichaam last hebben van veel zweet, maar het kan ook zo zijn dat het zweten zich beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. Zo kan u last hebben van overmatig zweten oksels, handen of voeten. 

Tip 1: Gebruik een goede deodorant

Het bekendste middeltje om zweten te voorkomen is door het gebruiken van een goede deodorant. Een anti-transpirant deodorant werkt het beste. Deze gaat namelijk de zweet productie tegen, terwijl een normale deodorant alleen de onaangename geur beter laat ruiken. Voor de beste werking van de anti-transpirant brengt u deze aan op een volledig droge huid. Wat ook een verschil kan maken, is dat u de deodorant aanbrengt voordat u uw shirt aantrekt. Zo kan het helemaal in de huid zelf trekken en komt er niet een deel in uw kleding terecht. 

Tip 2: Draag de juiste materialen

Kleding wordt uit allerlei verschillende materialen gemaakt. Zo zijn er luchtige stoffen en vrij warme stoffen. Wanneer u last heeft van overmatig zweten is het aan te raden om vooral kleding te dragen van deze luchtige ademende stoffen. Katoen is een voorbeeld van zo’n luchtige stof, daarnaast zal katoen ook het zweet absorberen. Een echte no-go is het dragen van synthetische stoffen, deze materialen ademen namelijk helemaal niet. Daarnaast kan het handig zijn om elke dag schone kleding aan te trekken en de gedragen kledingstukken in de was te doen. Neem op dagen waar de kans op heel veel zweten wordt vergroot, een extra shirt mee. Zo bent u altijd voorbereid!

Marco van Coevorden

Wilt u toch een professional inschakelen voor een behandeling of meer informatie ontvangen over overmatig zweten? Neem dan een kijkje op de website van Marco van Coevorden. Marco is een dermatoloog die gespecialiseerd is in het overmatig zweten en voert diverse behandelingen uit die u van uw probleem af kunnen helpen. Laat u informeren over de mogelijkheden!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *