Protesten vormen een probleem voor de “nationale veiligheid”: in de afgelopen weken is het mobiele internet in de Wit-Russische hoofdstad Minsk herhaaldelijk mislukt. Net als er grote protesten tegen het staatshoofd Alexander Loekasjenko gaande zijn. De dochteronderneming van de Oostenrijkse mobiele operator A1 heeft ook zijn netwerk uitgeschakeld – waarom? Weekend is demonstratietijd in Wit-Rusland. Voor de vierde keer op rij gingen tienduizenden mensen in het hele land de straat op tegen de autocratische president Alexander Loekasjenko. Ze volgden de oproep van de oppositie om deel te nemen aan de “March of Unity”.

De tegenstanders van Loekasjenko coördineren, mobiliseren voor demonstraties en roepen op tot stakingen, in het bijzonder via internet en vooral via de Telegram-koeriersdienst. Video’s en foto’s ervan vormen de ruggengraat van de protesten en zijn ook een centrale nieuwsbron – zowel in Wit-Rusland zelf als in het buitenland. Het regime probeert de informatiestroom systematisch te verstoren; het afsluiten van internet maakt al jaren deel uit van het standaardrepertoire van de Wit-Russische autoriteiten. Dat is interessant. De Wit-Russische hoofdstad had zondag ook te maken met urenlang mobiel internet – voor de vijfde keer binnen vier weken. “Een shutdown is een schending van de mensenrechten, zoals het hardhandig optreden tegen een vreedzame demonstratie, gewoon online”, citeert “Der Standard” uit een rapport van de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Human Constanta. De mobiele operator A1 Wit-Rusland handelde “in opdracht van bevoegde overheidsinstanties”, schrijft het bedrijf op Twitter. Ze hebben “de capaciteit van het mobiele internet op het grondgebied van Minsk verminderd”. De volledige dochteronderneming van het Oostenrijkse telecommunicatiebedrijf A1 Telekom Austria Group heeft in de voorgaande weekenden een soortgelijke verklaring afgelegd.

Met ongeveer 4,9 miljoen mobiele klanten is A1 Belarus de op een na grootste provider van het land en de enige van een EU-lidstaat. Volgens eigen informatie bedraagt ​​het marktaandeel iets minder dan 42 procent. A1 Wit-Rusland is daarmee een van de centrale pijlers van de communicatie-infrastructuur in het buurland van de EU. En tegelijkertijd een assistent van Loekasjenko – zij het niet geheel vrijwillig, zoals de A1 Telekom Austria Group op verzoek onze redactie informeert. “ Zoals in elk land waarin we actief zijn, moeten wij als bedrijf en natuurlijk onze medewerkers voldoen aan lokale wettelijke en regelgevende vereisten en in dit geval moesten we dat doen – naast de centrale beperkingen in de knooppunten (die volledig in Wit-Rusland liggen). onder staatscontrole staan, nota van de redacteur) – dienovereenkomstig uit te voeren “, legt A1-woordvoerster Livia Dandrea-Böhm uit. Dandrea-Böhm wilde niet zeggen welke autoriteit zich op welke rechtsgrond tot het bedrijf wendde. Volgens A1 Wit-Rusland zelf werd in ieder geval de sluiting op 23 augustus uitgevoerd “op verzoek van regeringsautoriteiten” en was de reden “in verband met de nationale veiligheid”. Net als andere gsm-operators in Wit-Rusland volgt A1 Wit-Rusland de bevelen van de Wit-Russische autoriteiten op. Tegen de achtergrond van de aanhoudende protesten is het Oostenrijkse moederbedrijf “zich zeer bewust van het politieke kader en mensenrechtenkwesties”, zoals Dandrea-Böhm benadrukt. Was deze tekst over Wit-Rusland interessant? We zijn blij met elke feedback!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *