Disposables, ook wel wegwerpartikelen genoemd, zorgen voor veel gemak. Zeker wanneer je een groot feest organiseert. Want zeg nu zelf: na zo’n leuk, gezellig feestje heb je toch helemaal geen zin om tientallen glazen en borden af te wassen? Een disposable gebruik je één keer en dan gooi je het weg. Geen gedoe met afwassen dus. 

Toch staan disposables vandaag de dag in een kwaad daglicht. Dit komt omdat disposables tot voor kort veelal van plastic werden gemaakt. Niet echt duurzaam en slecht voor het milieu. Er geldt nu dan ook een verbod op wegwerp plastic of single use plastic. Daarvoor in de plaats zien we steeds meer BIO wegwerpartikelen. Zo profiteer je wel van het gemak van een disposable, maar kun je toch jouw steentje bijdragen aan de natuur. Benieuwd wat BIO disposables zo duurzaam maakt? Je leest het in deze blog!

Verbod op wegwerp plastic / single use plastic

Wegwerp plastic, ook wel single use plastic genoemd, is een doorn in het oog. Het is ontzettend vervuilend en breekt nauwelijks af in de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat het wel vijf tot tien jaar kan duren voordat een plastic frisdrankflesje helemaal is afgebroken? Een plastic zak doet er maar liefst tien tot twintig jaar over. In de tussentijd kan al het plastic afval in de natuur tot grote problemen leiden. Vooral voor het zeeleven vormt plastic afval een groot gevaar. Daarom geldt er sinds juli vorig jaar een verbod op single use plastic wegwerpartikelen. Denk aan plastic rietjes, wattenstaafjes, borden en bestek.

Wat zijn BIO disposables?

BIO disposables zijn wegwerpartikelen die van milieuvriendelijke materialen worden gemaakt. BIO disposables zijn biologisch afbreekbaar en in sommige gevallen zelfs composteerbaar. Voor de productie hiervan wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals suikerriet, bamboe, berkenhout, palmblad en bioplastic gemaakt van tarwe en maïs. Ook producten die voor het grootste deel van gerecycled PET worden gemaakt, kunnen onder de categorie BIO disposables worden geschaard.

Waarom kiezen voor duurzame disposables?

Duurzame wegwerpartikelen zijn minder belastend voor het milieu. Naast dat duurzame disposables vriendelijk zijn voor de natuur, zijn ze ook beter voor mens en dier. Wegwerpartikelen gemaakt van duurzame materialen leveren een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de plastic soep in zee. Ze zijn vaak vrij van schadelijke stoffen en laten zich bovendien gemakkelijker na gebruik verwerken. BIO disposables zijn nog steeds zeer gunstig geprijsd en doen qua functionaliteit niet onder voor de niet-duurzame variant. Een win-winsituatie dus, voor iedereen!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *